Design

Design

Sernik „śmigiem, migiem”

Składniki

1½ szklanki cukru kryształu,
2 cukry waniliowe,

2 budynie śmietankowe,
500 ml śmietany 30%,
10 jaj,
1 kg twarogu serowego na sernik (z wiaderka),
20 dag rodzynek, starta skórka pomarańczy,
kilka opakowań herbatników,
odrobina tłuszczu do wysmarowania brytfanny
Sposób przygotowania
Na czystej formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem (format prostokąta o wymiarach ok. 30x40) układamy na dnie i po bokach herbatniki. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Masę twarogową przekładamy do dużego, szerokiego naczynia. Dodajemy do niej kolejno: cukier kryształ, 2 budynie, 2 cukry waniliowe. Wszystkie składniki dobrze ubijamy mikserem dodając w czasie miksowania po jednym jaju. Potem dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Dodajemy na koniec odcedzone z wody rodzynki i startą skórkę pomarańczową. Mieszamy delikatnie. Masę przekładamy na brytfannę wyłożoną herbatnikami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez maks. 60 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation