Design

Design

Ciasto czekoladowe z pepsi

Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Kaloryczność: 100 kcal
Ilość porcji: 10
Składniki

Składniki:
( na tortownicę o średnicy 12 cm )
Na większą podwajamy składniki!
Ciasto :
- jajko - 2 szt
- mąka pszenna - 130 g
- masło ( bardzo miękkie ) - 125 g
- cukier - 150 g
- pepsi - 120 ml
- mleko - 25 ml
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- kakao - 2 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 łyżka
- sól - 1 szczypta
Dodatkowo :
- orzechy ( arachidowe w czekoladzie ) - 50 g
- czekolada lub polewa ( mleczna ) - 100 ml

Przepyszne , mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem pepsi i orzechów arachidowych.
Etapy przygotowania

Do miski wlewamy mleko.

Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło.

Wlewamy pepsi i wszystko razem dokładnie miksujemy.

Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia , cukrem wanilinowym , kakao , cukrem i szczyptą soli.

Po wymieszaniu wsypujemy do płynnej masy i miksujemy chwilę ( tylko do połączenia składników ) na najniższych obrotach.

Nie robimy tego długo , żeby bombelki z pepsi nie uleciały!

Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.

Pieczemy w 180C ok. 45 - 50 minut
( sprawdzamy patyczkiem ).

Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostudzenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation