Kuchnia

Kulinaria

Parmezanowe grissini


Składniki na ok. 25 paluszków, długości 25 cm każdy

- 200 g (czyli ok. 200 ml) mleka
- 50 g masła
- 10 g świeżych drożdży
- 375 g mąki (najlepiej doppio zero, ale jak najbardziej można użyć zwykłej pszennej)
- 10 g soli
- 3 łyżki startego parmezanu










W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Do mleka wkruszamy drożdże i dokładnie je rozprowadzamy.


W misce mieszamy mąkę z solą i parmezanem. Dodając powoli mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto. Przekładamy je na blat (nie musimy oprószać go mąką) i wyrabiamy przez ok. 10 min. Następnie przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 30 min.

Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy kilka razy i ponownie odstawiamy na 30 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 230 st. C.


Następnie rozwałkowujemy ciasto na mniej więcej kwadratowy placek o boku ok. 25 cm, który dzielimy na ok. 25 pasków szerokości 1 cm.

Każdy z pasków rolujemy, lekko spłaszczając końcówki z obu stron.


Tak przygotowane grissini układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy paluszki przez ok. 10-15 min., aż będą chrupkie i nabiorą złocistego koloru.

Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation