Kuchnia

słodkości

Biszkopt cytrynowy z powidłami
PRZYGOTOWANIE 40 MINUT
PIECZENIE 50 MINUT
SKŁADNIKI NA MAŁĄ BLACHĘ
›2 cytryny › kostki masła (12,5 dag)
›2 szklanki cukru ›4 jajka ›szklanka słodkiej śmietany ›2 szklanki mąki tortowej ›ľ szklanki mąki ziemniaczanej ›2 łyżeczki proszku do pieczenia ›2 łyżki cukru pudru ›tłuszcz i tarta bułka do formy ›słoik powideł śliwkowych lub dżemu truskawkowego ›cukier puder do posypania

Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Miksując, wbijać po jednym żółtku. Wlać śmietankę i sok z cytryn, dodać otartą na tarce skórkę, utrzeć. Mąki przesiać z proszkiem do masy, wymieszać. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i połączyć z ciastem. Średnią blaszkę natłuścić i oprószyć tartą bułką, wlać ciasto. Piec 50 minut w temp. 180 st. C. Ostudzone ciasto przekroić na cztery placki. Przełożyć powidłami lub dżemem, złożyć. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation