Dziecko

dziecka swiat, małe stópki...wielkie serca., Dziecko

Prosta paella z kurczakiem


Co kupić

•500 g ryżu do paelli
•1 kg ud kurczaka, umytych i osuszonych
•1 kiełbasa chorizo, pokrojona w plastry o szerokości 1 cm
•20 g ostrej papryczki pokrojonej w talarki z gniazdami nasiennymi
•30 g umytej świeżej kolendry
•4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
•1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w kosteczkę
•niewielka ilość sosu piri-piri
•2 limonki, sparzone i umyte
•niewielka ilość oliwy z oliwek extra virgin
•niewielka ilość oleju rzepakowego
•10-15 oliwek z sardelami
•5 g kurkumy
•sól
•biały pieprz


Jak zrobić

poziom: średni porcji: 4 czas: 1h 5min


Przygotuj
•Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg).
•Przygotuj głęboki garnek z pokrywką, którego można używać w piekarniku.

Przygotowanie

Udka kurczaka pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy). Jeśli uda są duże, kroimy je na pół.

Mięso marynujemy białym pieprzem i solą. Na dnie głębokiego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.

Do dobrze przesmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną kiełbasę chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną cebulę. Często mieszamy. Chwilę smażymy (nie można dopuścić do przypalenia się chorizo). Kurczaka zdejmujemy z patelni i przekładamy do miseczki.

Do garnka, w którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu. Mieszamy, dorzucamy 1/2 limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki. Dodajemy kurkumę (mniej więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy. Doprawiamy ostrą papryczką, pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi. Do ryżu dodajemy wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5). Całość doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem, mieszamy.

Dodajemy pozostałe plastry chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka. Garnek przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut.

Kolendrę siekamy dość grubo. Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwki z sardelami.

Jak podawać

Paellę kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation