Kuchnia

Kulinaria

Ciasto cappucino - składniki:

·szklanka cukru,

·1 i 1/4 szklanki mąki,

·6 jaj,

·2 łyżki kakao,

·2 łyżeczki proszku do pieczenia,

·krem śmietankowy, np. Gellwe,

·szklanka mleka,

·litr kremówki,

·mleczna czekolada,

·5 łyżek cappucino,

·3 Śmietan - fixy

Ciasto cappucino - sposób wykonania:

Do wysokiego naczynia wbij jaja i wsyp cukier. Ubijaj mikserem przez 15 minut. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao (wymienione składniki uprzednio wymieszane, przesiewaj przez sitko). Całość dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni, przez ok. 40 minut.

Ciasto cappucino - sposób przyrządzenia kremu:

Śmietanę ubijaj przez około 3 minuty w wysokim naczyniu. Dodaj śmietan - fixy i cukier puder. Odstaw na kilka minut do lodówki. Krem śmietankowy przygotuj w sposób podany na opakowaniu. Dodaj cappucino.

Dekoracja ciasta:

Po upieczeniu odstaw ciasto na pół godziny. Kiedy ostygnie, przekrój na dwie równe części. Przełóż je kremem w kolejności: ciasto + warstwa kremu cappucino + warstwa śmietany + ciasto. Udekoruj pozostałą śmietaną i wiórkami czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation