Kuchnia

ciasta

makowiec inaczej
Składniki na 8-10 porcji:
- 40 dag maku,
- 2 szklanki cukru,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 10 jaj,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
- polewa czekoladowa,
- połówki orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą w proporcji 1:1 i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć trzy razy.
2. Do maku dodać cukier, roztopiony tłuszcz, żółtka, miód, proszek do pieczenia i tartą bułkę, dokładnie wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać.
3. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec około 30-40 minut w temperaturze 200 st. C. Wyjąć, ostudzić.
4. Gotową polewę czekoladową rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Ostudzić. Polać nią ciasto. Udekorować połówkami orzechów włoskich. Przed podaniem ostrym nożem pokroić na kwadraty. Uwaga: Można też zrobić wersję na spodzie z kruchego ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation