Kuchnia

Kulinaria

niebo na talerzu: Odwrócone gołąbki

Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 1/2 małej kapusty pekińskiej (ja miałam 1/4 małej główki białej - poszatkowałam i obgotowałam ją kilkanaście minut w osolonej wodzie)
- torebka ugotowanego ryżu
- kajzerka
- cebula
- jajko
- sól, pieprz, papryka mielona ostra, szczypta majeranku
- duża puszka pomidorów (użyłam domowego przecieru)
- łyżeczka koncentratu
- pół słodkiej śmietanki 30%
- olej do smażenia
- tarta bułka

Kajzerkę namoczyłam w wodzie i dobrze odcisnęłam. Dodałam do mięsa, podobnie jak ugotowany ryż, jajko, startą cebulę, przyprawy i poszatkowaną na małe kawałki kapustę. Uformowałam duże kotlety, opanierowałam w tartej bułce i usmażyłam na złoty kolor. Zblendowałam pomidory, dodałam koncentrat, podgrzałam w rondelku, dodałam śmietankę, osoliłam i opieprzyłam do smaku. Można dodać pół szklanki bulionu. Przełożyłam kotlety do rondla i zalałam sosem. Podgrzałam wszystko razem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation