Kuchnia

kurczak

udziki z kurczaka z sezamem w sosie sojowo-imbirowym
Składniki:
6-8 udzików z kurczaka
1/4 szklanki nasion sezamu
1 szklanka bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia



sos/marynata:

1/4 szklanki sosu sojowego, jeśli ciemny, dajcie mniej
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno pokrojony
1 łyżeczka cukru trzcinowego

Połączyć ze sobą wszystkie składniki sosu/marynaty.
Mięso umyć, osuszyć i zalać 2-3 łyżkami gotowej marynaty. Odstawić do lodówki na 15-20 min.
Bułkę tartą wymieszać z nasionami sezamu, rozgrzać na patelni 1-2 cm oleju. Gdy olej będzie dobrze rozgrzany, obtoczyć mięso w bułce i sezamie, smażyć ok. 2-3 min z każdej strony. Usmażone kawałki układać na metalową kratkę, żeby obciekły. Podawać z ryżem i sosem sojowo-imbirowym.

http://ajntopf.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation