Kuchnia

pasta

Rigatoni z cukinia, oliwkami i serem feta

Skladniki na 4 porcje:
375 g makaronu rigatoni
3 cukinie, pokrojone w 1 cm plasterki
6 lyzek oliwy
2 galazki tymianku cytrynowego, oderwane listki
sok z 1/ cytryny
200 g sera feta, pokrojonego w mala kostke
12 zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych na kawalki
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz

Makaron rigatoni ugotowac w osolonej wodzie al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Odlac, dobrze osaczyc z nadmiaru wody.

Plasterki cukinii wrzucic do miski, wlac 1 lyzke oliwy, dobrze wymieszac. Rozgrzac mocno patenie grillowa, podsmazyc cukinie przez 2-3 min.

Podsmazona cukinie przelozyc z powrotem do miski, dodac pozostala oliwe, tymianek i sok z cytryny. Oproszyc sola i swiezo mielonym pieprzem, wymieszac.

Makaron wymieszac z cukinia, serem feta i oliwkami. Podawac od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation