Kuchnia

Jedzonko

Kurczak po grecku



Składniki:

1 cały filet z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka oleju arachidowego
2 marchewki
kawałek selera
5 cm kawałek pora
1 pietruszka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki pasty z pomidorów, kaparów i oliwek
szczypta chilli
oliwa z oliwek z rozmarynem
makaron taglioline cytrynowy



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę z przyprawy do kurczaka, oregano i oleju arachidowego.
Zalewamy nią filety z kurczaka i odstawiamy na conajmniej godzinę lub na całą noc do lodówki.

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce - marchewkę, pietruszkę i seler na dużych oczkach,cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki.

Na patelnię wlewamy oliwę aromatyzowaną rozmarynem i wrzucamy warzywa.
Dusimy około 5 minut. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę z pomidorów. Doprawiamy chili, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.

Gotujemy makaron a'l dente.
Mięso smażymy na patelni grilowej a następnie kroimy na kawałki.

Możecie zrobić tak jak ja - poowijać makaronem kawałki mięsa i ułożyć je na warzyawach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation