Kuchnia

Zapiekane ziemniaki

Ziemniaczane książki
Składniki

8 dużych ziemniaków
2 cebule
kawałek kiełbasy
zioła prowansalskie
1 czerwona papryka
sól
pieprz
olej do posmarowania ziemniaków

Ziemniaczane książeczki to super odmiana zwykle gotowanych ziemniaków.
Etapy przygotowania

Ziemniaki obrać,umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ponacinać jak książkę w paski,posmarować olejem,w każde nacięcie wkładać na przemian,cebulę,kiełbasę, paprykę.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem.
Posypać pieprzem, ziołami prowansalskimi(nie solimy)
Piec w 180 ºC około 60 min ,sprawdzając wykałaczką czy ziemniaki są miękkie,gdy są gotowe solimy je na talerzu. Można wcinać same, bądź polane sosem czy ketchupem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation