Kuchnia

Ciasto francuskie

Udka w cieście francuskim

Składniki

- udko z kurczaka - 1 szt
- marchew - 1 szt
- ser feta - 50 g
- ciasto francuskie - 1 płat
Dodatkowo:
- sól
- pieprz
- lubczyk
- czosnek granulowany
- listek laurowy
- oliwa do posmarowania ciasta

Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim
Etapy przygotowania

Udko z kurczaka oczyszczamy.

Gotujemy ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem soli , pieprzu , lubczyku i liścia laurowego.

Po ugotowaniu odsączamy , trzymamy w ciepłym miejscu.

Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem.
Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą - będzie łatwiej.

Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.

Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.

Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony - tak byśmy je mogli potem zaplatac .

Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki.

Zaplatamy ciasto tworząc " mumię ".

Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą z oliwek.

Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 20 minut ( do momentu aż ciasto się ładnie zezłoci ).

Podajemy gorące!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation