Kuchnia

ciasta

Pijana kukułka

Składniki

blaszka normalna 35X24cm

Ciasto biszkoptowe czekoladowe:

6 jajek

120g mąki ziemniaczanej

60g mąki pszennej

180g cukru

1 cukier waniliowy

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

9 łyżek zimnej wody

2 łyżki kakao

Ciasto do rozkruszenia:

3 jajka

60g maki ziemniaczanej

30 g mąki pszennej

90 g cukru

1 cukier waniliowy

1/2 łyżeczki pr. do pieczenia

5 łyżek zimnej wody

Masa śmietanowa:

3 łyżki kawy zaparzonej w 1/2 szkl

1 tabliczka gorzkiej czekolady

2 tabliczki mlecznej czekolady

500ml śmietany kremówki 30%

4 łyżeczki żelatyny (1/2 szkl wody wrzątku,ale poniżej 100C)

3 łyżki cukru pudru

DO nasączenia

alkohol :) -np wódka,spirytus, likier

do dekoracji

kakao
Ciasto biszkoptowe czekoladowe:

Białka ubić razem z wodą na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Do białek wlewać po 1 żółtku ciągle ubijając.

Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać.Wylać na formę do pieczenia (z papierem do pieczenia) Piec 180C ok 24min. ( Wystudzone przekroić na 2 blaty -poziomo)

Ciasto do rozkruszenia

Przyrządzić w ten sam sposób jak wyżej.

Masa:

Kawę przecedzić do metalowej miseczki ,dodać połamane kawałki czekolady wszystko razem podgrzewać nad ustawionym garnkiem z gotującą się wodą .Mieszać aż wszystko w miseczce sie rozpuści- ostudzić.

Żelatynę rozpuścić wodzie-ostudzić (ale tak by nie stężała- lecz dalej była płynna)

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem-wlać rozpuszczoną żelatynę

Składanie: Na ciemnym biszkopcie rozsmarować połowę masy z bitej śmietany i przykryć pokruszonym biszkoptem.Nasączyć go alkoholem polewając gdzieniegdzie (nie żałować :)Następnie polać czekoladową masą a na nią wyłożyć pozostałą masę z śmietany i na to nałożyć drugi biszkopt kakaowy, na koniec oprószyć kakao i do lodówki na ok 1 godz. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation