Kuchnia

zupy

Grochówka

Składniki:
3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny
1/2 kg grochu
1/2 kg ziemniaków
2 marchewki
150 g wędzonego boczku
150 g kiełbasy
cebula
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Groch moczyć przez całą noc. Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Rano ugotować wywar z żeberek i włoszczyzny. Następnie dodać groch do wywaru, ziele angielskie, liście laurowe, sól i gotować, aż będzie miękki.

Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną.

Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation