Kuchnia

kulinarnie precelki, rogaliki, słodkie bułeczki

bajgle
500g mąki pszennej
40g drożdży
¼ litra lekko ciepłej wody
50g masła
1 łyżeczka soli (może być troszkę więcej)
Dodatkowo:
trochę oleju
1 jajko
sezam

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski.
Drożdże rozpuścić w 1/8 litra lekko ciepłej wody.
W mące zrobić wgłębienie. Wlać rozpuszczone drożdże. Zasypać lekko mąką i pozostawić na ok. 10min., aż drożdże wyrosną.
W tym czasie rozpuścić masło i pozostawić do ostygnięcia.
Do mąki z wyrośniętymi drożdżami dodać sól, rozpuszczone masło i 1/8 litra lekko ciepłej wody. Ciasto miksować mikserem, używając mieszadeł hakowych do wyrabiania ciasta, 8- 10min. Ręce posmarować olejem i ciasto jeszcze raz zagnieść ręcznie. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz. aż podwoi swoją objętość.
Dwie blachy posmarować olejem, margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. (Posmarowałam margaryną, ale jednak polecam papier do pieczenia.)
Ciasto jeszcze raz zagnieść. Podzielić na 8 części. Z każdej część uformować wałek o długości ok. 30- 35cm. Końce dobrze razem skleić, tworząc krążki.

Przygotować miskę z ciepłą wodą. Uformowane bajgle zanurzać na chwilę, jeden po drugim, w misce z wodą (Bajgiel trzymać dwoma rękami). Osączyć z wody i ułożyć po 4 na blasze.
Bajgle posmarować z góry rozkłóconym jajkiem i posypać grubo sezamem.
Pozostawić na 10min.

Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku około 25min. w temperaturze 225°C (termoobieg: 200°C).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation