Kuchnia

obiadowo

Crêpes Suzette

Składniki:
Naleśniki: 250 g mąki,
szczypta soli,
2 jajka + 2 żółtka,
500 ml mleka,
3 łyżki cukru,
2 łyżki likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier),
3 krople ekstraktu waniliowego,
100 g masła
Sos: 150 g masła,
4 łyżki cukru,
skórka otarta z 1 cytryny,
100 ml soku i 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy,
75 ml likieru pomarańczowego,
50 ml koniaku

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, jajka oraz żółtko. Stopniowo wlewając mleko mieszaj składniki, aż otrzymasz ciasto o konsystencji rzadkiej śmietany. Dodaj cukier, likier, ekstrakt waniliowy. Wymieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Tuż przed smażeniem dodaj do ciasta 1 łyżkę stopionego masła i nieco ciepłej wody, jeśli ciasto jest za gęste. Na pozostałym maśle usmaż cieniutkie naleśniki (pierwszy pewnie nie wyjdzie zbyt ładny, ale na pewno będzie smakowity). Usmażone naleśniki odkładaj na talerz i przykryj folią aluminiową, by nie stygły.
Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Gdy masło się zezłoci, dodaj sok oraz skórkę z mandarynek i likier pomarańczowy. Zagotuj i zmniejsz ogień. Połową sosu nasącz naleśniki, każdy naleśnik złóż dwa razy na pół i przełóż na patelnię. Podgrzej w pozostałym sosie. Gorące naleśniki polej koniakiem i po chwili podpal. Podawaj płonące.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation