Kuchnia

kulinarne inspiracje

Kotlety mielone inaczej (z indyka, z kaszą jęczmienną) | Smakowity Kąsek

Składniki na 4 porcje:

300g mięsa z indyka (u mnie pierś)
1 cebula
1 dymka
1 marchewka
1 woreczek kaszy jęczmiennej
3 pomidory
3 ząbki czosnku
1/2 papryczki chili
oregano, bazylia
1l rosołu
sól, pieprz

Mięso mielimy, do maszynki do mielenia wkładamy również marchewkę. Cebulę oraz dymkę siekamy drobno (część szczypiorku zostawiamy do dekoracji). Kaszę jęczmienną zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 minut, aby zaczęła pęcznieć. Pomidory sparzamy i drobno siekamy. Z papryczki chili wyjmujemy pestki i drobno ją kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Zmielone mięso z marchewką, cebulę i dymkę, kaszę oraz papryczkę chili łączymy w jednym naczyniu, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki mięsne, wrzucamy je na patelnię i obsmażamy z każdej strony delikatnie (kulki bardzo łatwo jest rozwalić). Do patelni dolewamy rosół/bulion oraz dosypujemy oregano, bazylię. Całość dusimy pod przykryciem ok. 15-20 minut. Przed końcem gotowania do potrawy dodajemy pokrojone pomidory- mają zmięknąć, a nie się rozwalić. Na końcu możemy doprawić sos. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation