Kuchnia

Mączne, drożdżowe i inne takie

Gnocchi z ricotty
Składniki:

• 1,5 kg ziemniaków
• 250 g sera ricotta
• 1 żółtko
• 2,5 filiżanki mąki + do podsypania
• sól morska
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Ostudzić i zdjąć skórki (można przygotować wcześniej, np. poprzedniego dnia). Bardzo dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków.
Odmierzyć 3 filiżanki ostudzonych ziemniaków. Dodać ser ricotta, żółtko i przesianą mąkę. Doprawić solą (około 2 łyżeczek), wymieszać składniki i podsypując mąką uformować kulę z ciasta o gładkiej konsystencji. Im mniej damy mąki tym kopytka będą luźniejsze, bardziej miękkie.
Posługując się dwiema małymi łyżeczkami formować kluseczki, przekładając ciasto z jednej łyżeczki do drugiej. Układać na posypanym mąką blacie. Gotować partiami we wrzącej i osolonej wodzie aż do wypłynięcia na powierzchnię. Propozycje dodatków poniżej.
Propozycje dodatków do gnocchi:

• z masłem i smażoną bułką tartą: bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, dodać trochę masła i chwilę podsmażyć razem, zdjąć z patelni. Na patelnię włożyć resztę masła, chwilę podsmażyć, polać po gorących kopytkach, posypać odłożoną bułką tartą.

• z oliwą, solą morską i tartym Parmezanem.
• z BOBEM I BUŁKĄ TARTĄ.
• z sosem grzybowym lub sosem z suszonych pomidorów jak w przypadku KOPYTEK lub propozycje na dodatki do LENIWYCH.
• z KREMEM Z POMIDORÓW.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation