Inne
♥ Archi ♥, architecture, Architektura
Dark Chocolate Tart with Blackberries and Hazelnut Praline
Tłumaczenie przepisu...
Wypełnienie:
700ml kremówki
700g gorzkiej czekolady, posiekanej
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka ciemnego kakao w proszku
szczypta soli
1/4 filiżanki cukru pudru
150g zimnego masła, pokrojone w kostkę
2-3 łyżki lodowato zimnej wody
Praliny z orzechów laskowych:
1 i 1/2 szklanki orzechów laskowych
200g cukru
3 łyżki wody
Do ozdobienia:
2 szklanki świeżych jeżyn
200ml śmietany, delikatnie bitą
Czekoladowe Wypełnienie:
Ciepłą kremówkę (nie z lodówki) podgrzać w kuchence mikrofalowej prawie do wrzenia. Dodać czekoladę i miotełką roztrzepać. Delikatnie podgrzewać jeżeli czekolada nie chce się rozpuścić. Schłodzić przez 15 minut, a następnie wlać do skorupy ciasta.
Praliny z orzechów laskowych:
Rozgrzać piekarnik do 180 ˚ C (350 ˚ F) i umieścić orzechy na blasze. Piec przez 10 minut, aż będą pachnące i kolorowe. Wyjąć z piekarnika i położyć na ręcznikach papierowych. Pocierać orzechy między ręcznikami aż gorzkie skórki odpadną.
Cukier i wodę podgrzewać razem w średniej wielkości garnku. Gotować na średnim ogniu, nie mieszając, aż cukier się rozpuści i skartelizuje, uzyskując złoty kolor. Szybko, wymieszać karmel z orzechami laskowymi. Wylać całość na papier do pieczenia i zostawić do wystygnięcia. Gdy praliny wystygną, można pokruszyć je w blenderze lub rozgnieść wałkiem.
Ciasto:
Mąkę, kakao, sól i cukier w połączyć w malakserze. Dodać masło i mieszać trybem pulsacyjnym, aż będzie przypominać bułkę tartą. Powoli dodawać lodowatej wody - mieszać trybem "puls", aż mieszanina utworzy zwarte kule. Szybko zagnieść ręcznie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Rozgrzać piekarnik do 180 ˚ C. Rozwałkuj ciasto i umieść w formie do tarty. Na wierzch nasyp groch. Piec 15 min. Następnie usunąć groch i piec 12 min. Wlej wypełnienie czekoladowe i wstaw do skręconego piekarnika na kolejne 15 min. Następnie wstaw do lodówki na 6 godzin. Podawaj z jeżynami, rozbitymi pralinami z orzechów i bita śmietaną.
NjQ2Njk4MTM6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28/dBxgBw0TIG9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDD0BEGohDzsRdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDBAJBExxF3plN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiNyo/Ez8de2YAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cfNnx9H3AedCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHE9xcWVQaQQ6aR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBhVrFXQ0Ez0vEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KNm4ECU5iBWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA4OIBZsEls8aWw9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtXzYBEQNUAi51Ai81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBzArCUE+EGo6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk6NXtxSxpnZ3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwdEEoBwUAfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2sgNgJYd1E3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=