Kuchnia

nalewki i ...

likier kokosowy

Składniki na ok 400ml likieru kokosowego:
1 opakowanie wiórków kokosowych
200ml spirytusu
1 puszka mleczka kokosowego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Do litrowego słoika wrzuć wiórki, zalej je spirytusem i mleczkiem kokosowym. Wymieszaj, zakręć i pozostaw na 7 dni w spokoju, gdzieś na boku. Codziennie jednak wstrząsaj słoikiem, aby masa się rozruszała.

Po upływie 7 dni wiórki odcedź przez drobne sitko lub gazę, odłóż je, np. w celu wykorzystania do przygotowania trufli lub ciasta. Ciecz natomiast zmiksuj dokładnie ze stopniowo dolewanym mlekiem skondensowanym, przelej do butelek i gotowe.

Sugestie: Pamiętaj, aby gotowy likier także co jakiś czas wstrząsać.

Wersja light: Użyj mleka skondensowanego niesłodzonego.

Pytanie: Jak urozmaicić smak domowego likieru kokosowego?
Odpowiedź: Po upływie 7 dni, tuż przed dodaniem do cieczy mleka skondensowanego, w kąpieli wodnej roztop białą czekoladę, przestudź ją lekko i wraz z mlekiem skondensowanym powoli dodawaj do spirytusu cały czas miksując.


zrodlo: http://www.justmydelicious.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation