Kuchnia

słodkości

Tarta miodowo morelowa
Ciasto:



* 150 g miękkiego masła

* 110 g cukru pudru

* 2 żółtka

* 270 mąki



Wypełnienie:



* ok. 600 g moreli

* 1/2 szklanki kremówki

* 1 duże jajko

* 2 pełne łyżki miodu

* 1 łyżka mąki



Mąkę łączymy z cukrem pudrem, a następnie wcieramy w nie masło do chwili, aż utworzy się bardzo drobna kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy kulę.

Ciasto od razu wałkujemy i wykładamy nim formę na tartę. Formę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie morele przekrawamy na pół lub kroimy na ćwiartki i przygotowujemy sos. Śmietankę, miód, jajko i mąkę umieszczamy w miseczce z wysokimi ściankami i energicznie mieszamy trzepaczką, do chwili aż sos będzie gładki i bez grudek. Owoce układamy na cieście (dość ciasno) a następnie zalewamy sosem. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation