Kuchnia

Pyszności

Wieprzowe żeberka z miodem

1 kg wieprzowych żeberek
4 pomidory
4 małe cukinie
2 cytryny
6 łyżek miodu
3 żabki czosnku
3 łyżki musztardy
4 łyżki oliwy
sól, pieprz do smaku

Żeberka umyć, podzielić na porcje osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą zapiec w piekarniku w temperaturze 220 stopni C około 20 minut. Musztardę wymieszać dokładnie z miodem. Podczas pieczenia smarować żeberka pastą miodowo- musztardową. Cukinię umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne. Pomidory umyć, pokroić w plasterki i ułożyć na cukinii tak aby powstał wachlarz. Cytrynę otrzeć ze skórki, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Oliwę połączyć z czosnkiem, skórką cytrynową i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać cukinię. Cukinię zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 25 minut, podawać razem z żeberkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation