Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

JEDNOPORCJOWE CIASTO DROŻDŻOWE

30 g mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g mąki pszennej tortowej
30 ml mleka
10 g masła
10 g cukru trzcinowego
pół łyżeczki suszonych drożdży
szczypta soli
+jedna duża śliwka (albo inne dowolne owoce)

kruszonka
15 g mąki pszennej pełnoziarnistej
10 g masła
10 g cukru trzcinowego

Obie mąki przesiałam do miski, dodałam masło, cukier, drożdże i sól, wlałam mleko i zaczęłam zagniatać ciasto rękami. Gdy składniki się połączyły, wyjęłam ciasto na blat i wyrabiałam dłońmi do momentu, kiedy stało się gładkie i przestało się lepić. Uformowałam z niego kulę, którą umieściłam w misce i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po upływie tego czasu ponownie zagniotłam ciasto i rozwałkowałam z niego okrąg o średnicy kokilki. Przełożyłam je do kokilki wysmarowanej masłem i ułożyłam na wierzchu śliwki. Wszystkie składniki kruszonki roztarłam ze sobą palcami, po czym posypałam nią ciasto. Odstawiłam je na kolejne 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed upływem tego czasu rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Wstawiłam do niego kokilkę i piekłam ciasto przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation