Kuchnia

Kuchnia, przepisy

1 i ¼ szklanki mąki

12g świeżych drożdży

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/3 szklanki letniej wody

Do zaczynu drożdżowego: ¼ łyżeczki cukru + ½ łyżki mąki + 2 łyżki ciepłej wody (ale nie gorącej!)

Dodatkowo u mnie: sos pomidorowy przygotowany z pomidorów malinowych przetartych przez sitko, grillowana cukinie, plasterki pomidora i mozzarella

Przygotowanie:

Przygotowanie rozpoczynamy od drożdżowego zaczynu. W misce umieszczamy rozdrobnione drożdże, wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy wodę i mieszamy, aż do połączenia składników. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Wlewamy zaczyn drożdżowy , oliwę i wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (w razie potrzeby można dosypać troszkę mąki). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Ciasto dzielimy na 5 części, z każdej formujemy mały okrągły placek jak na pizze (dość cienki). Każdy z nich smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim wybrane przez siebie składniki (u mnie grillowana cukinia, pomidor i mozzarella).

Pieczemy 5 minut w 250 stopniach, następnie skręcamy do 220 stopni i pieczemy jeszcze około 10 minut (lub do zarumienienia).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation