Kuchnia

kulinarnie precelki, rogaliki, słodkie bułeczki

Rogaliki
Składniki:

250 g masła
3 szklanki mąki pszennej
6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych
1 łyżka cukru pudru
1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)
8 g cukru waniliowego
Nadzienie:

dowolna marmolada lub powidła
Ponadto:

jajko
gruby cukier
Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.

Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym, ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn, resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią (można także zgnieść ciasto rano a rogaliki piec wieczorem).

Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki (przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch rogalików posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation