Kuchnia

Mniam

Składniki, 1 - 2 porcje:

Omlet:
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki pszennej
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka cukru pudru)
• kawałeczek masła do posmarowania patelni

Dodatki:
• 1/2 szklanki jagód
• bazylia

Propozycja podania:
• Sos jogurtowy z białą czekoladą (2 lub więcej porcji): 50 g białej czekolady i 200 g jogurtu greckiego - przepis poniżej
• lub cukier puder i bita śmietana



Przygotowanie:
Omlet: białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miseczki, dodać cukier wanilinowy lub cukier puder. Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera, następnie zmniejszyć obroty na średnie i stopniowo dodawać wymieszane żółtka, cały czas ubijając (przez około pół minuty). Zmniejszyć obroty na minimalne i stopniowo (ale krótko, już tylko przez około 10 sekund) dodawać przesianą mąkę.
Od razu zacząć nagrzewać patelnię (z nieprzywierającą powłoką) o średnicy 18 - 20 cm na średnim ogniu przez około pół minuty. Na widelec nadziać kawałek masła i szybko posmarować nim dno i boki patelni. Wyłożyć masę, zmniejszyć ogień na średnio-mały i smażyć omlet (bez przykrycia) przez około 3-4 minuty, aż zacznie cichutko "skwierczeć".
Wówczas przełożyć omlet na drugą stronę (najlepiej za pomocą dwóch łopatek). Smażyć z drugiej strony przez około 2 minuty. Przełożyć na talerz, polać sosem jogurtowym (przepis poniżej) i posypać jagodami. Lub posypać cukrem pudrem i podawać z bitą śmietaną. Czytaj więcej w BLOGU.

Sos jogurtowy z białą czekoladą: do rondelka włożyć połamaną na kosteczki białą czekoladę, podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając, odstawić z ognia i stopniowo dodawać jogurt grecki cały czas mieszając. Jeśli czekolada nagle zgęstnieje i zesztywnieje, nie należy się tym przejmować, po dodaniu całego jogurtu i energicznym mieszaniu masa w końcu będzie miała gładką konsystencję. Może też pomóc delikatne podgrzanie masy połączone z energicznym jej mieszaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation