Kuchnia

*** OdRoBiNa SłOdYcZy ;)

*** BABKA POMARAŃCZOWA Z SEROWYM NADZIENIEM ***

...wilgotna, pomarańczowa do tego z serowym nadzieniem czegóż chcieć więcej. Przepis na tą babkę podpatrzyłam na blogu "Co do jedzenia" Trochę pozmieniałam min białym serem zastąpiłam ricottę której nie lubię.

nadzienie serowe:
250 białego sera
50 g masła
90 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

ciasto ucierane:
400 g mąki
250 g cukru
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g masła miękkiego
200 ml soku z pomarańczy
2 pomarańcze

masa serowa: ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy jajko, ser, waniliowy ekstrakt, a na końcu mąkę.

Składniki ciasta wyjmujemy wcześniej z lodówki bo muszą być w temp pokojowej. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku w trakcie ucierania. Następnie na przemian mąkę i sok z cytrusów i mieszamy łyżką delikatnie. Na końcu wrzucamy kawałki pomarańczy.

Wykładamy połowę ciasta do natłuszczonej formy i wysypanej tartą bułką. Wykładamy masę serową. A na wierzch resztę ciasta. Wygładzamy ciasto i wstawiamy do piekarnika na 160ºC (termoobieg). Pieczemy przez około 50 – 60 minut lub do suchego patyczka.

Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem, bądź polewamy lukrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation