Kuchnia

Kulinaria

Ciasto mandarynkowe

Składniki:
Ciasto:

250 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
kilka kropli Aromatu rumowego Dr. Oetkera
4 jajka
250 g mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Masa:

2 Kisiele o smaku morelowym Dr. Oetkera
650 ml soku pomarańczowego
6 łyżek cukru
1 puszka mandarynek
250 ml słodkiej śmietanki 30% tł.
1 Sernik na zimno Dr. Oetkera
500 ml mleka
Sposób przygotowania:

Masło, cukier puder, aromat zmiksować, dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35×25 cm. Piec ok. 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180° C (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180° C (powinien być podgrzany). Wystudzone ciasto wyłożyć na stolnicę, oderwać papier. Kisiel ugotować na soku pomarańczowym z dodatkiem 6 łyżek cukru. Do kisielu dodać 3/4 puszki mandarynek. Kisiel ponownie zagotować, gorący rozsmarować na cieście. Schłodzoną śmietankę ubić. Masę do sernika zmiksować z mlekiem, połączyć z ubitą śmietaną, wymieszać, rozsmarować na wierzchu ciasta. Ciasto udekorować pozostałymi mandarynkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation