Kuchnia

chleb

Bułeczki z otrębami

czas przygotowania : ok. 2 godzin
składniki na 8 bułeczek :

260 g mąki pszennej, wrocławskiej Lubella
25 g otrąb pszennych prażonych
1/2 małej łyżeczki soli
25 g świeżych drożdży
8 g cukru zwykłego
1 nieduże jajko
ok. 150 ml mleka
2 łyżki oleju roślinnego

do posmarowania - 2 łyżki mleka

sposób przygotowania : do kubka wkruszyłam drożdże, dodałam cukier, 1 łyżkę mąki i lekko podgrzane mleko. Wymieszałam dokładnie i odstawiłam na 15 minut żeby zaczęły pracować. Po tym czasie powinny się spienić a mieszankę podwoić swoją objętość. W misce wymieszałam mąkę z otrębami i solą. Wbiłam jajko, wlałam olej i cały zaczyn z drożdżami. Zagniotłam ciasto i wyrabiałam je przez chwilę po czym przykryłam ściereczką i zostawiłam na ok. godzinę żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte wyjęłam na posypany lekko mąką blat. Zagniotłam odgazowując i podzieliłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej uformowałam owalną bułeczkę podwijając brzegi po spód. Bułeczki ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na kolejne 30 minut żeby się napuszyły. Potem bardzo ostrym nożem nacięłam każdą 3 razy i posmarowałam wierzch mlekiem.

Piekłam ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Studziłam na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation