Kuchnia

Ryby

ŁOSOŚ NADZIEWANY SZPARAGAMI

Składniki:
szparagi
filet z łososia ok 0,6 kg
oliwa z oliwek
czarny pieprz
sól ziołowa

winegret:
100 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
miód i sól ziołowa

Przygotowanie:
Oczyszczamy szparagi, obieramy je, odcinamy tak by były tej samej długości co łosoś (skrawki zostawiamy do sosu) Odkładamy cztery nieobrane szparagi na sos. Gotujemy na parze 5-6 minut. Ugotowane szparagi wkładamy do miski z zimną wodą i osuszamy na ściereczce. Doprawiamy solą morską. Nacinamy filet poziomo, zaczynając 2,5 cm od krawędzi. Wypełniamy otwór warstwami szparagów. Kroimy łososia na 4 części. Skrapiamy cytryną i solimy. Łososia pieczemy ok 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
W czasie pieczenia przygotowujemy sos. Szparagi pokrojone na kawałki ok. 2,5 cm i pozostałe skrawki zagotowujemy w wodzie z oliwą w rondelku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 8-10 min, aż woda wyparuje, a szparagi zmiękną i wchłoną oliwę. Miksujemy, mieszamy z sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i cukrem. Upieczonego łososia podajemy z sosem, smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation