Kuchnia

Muffins & cupcakes

Ciastkowe oczy przepis
Przepis na ciastkowe oczy
Czas: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 2-3
Składniki
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
100 g masła roztopionego
2 jajka
gotowa zastygła zielona galaretka
100 g ubitej śmietany (z ok. 60 g cukru pudru)
czerwony barwnik
Moje porady
Jak piec muffiny – dla tych, którzy nigdy nie piekli
Przygotowanie – wersja ilustrowana

Krok 1.
Do miski wsypuję suche składniki, dodaję mokre i mieszam łyżką.


Krok 2.
Przekładam do foremek (ja wykorzystałam formę na 5 wielki muffin, ale ciasta wystarczy na 12 normalnych). Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 25 minut.


Krok 3.
Ciastka zostawiam do wystudzenia a w tym czasie ubijam śmietanę i studzę galaretkę.


Krok 4.
Na każde ciastko nakładam bitą śmietanę, troszkę galaretki (ma imitować tęczówkę, więc wycinam w miarę okrągły kształt), a czerwonym lukrem rysuję na śmietanie żyłki :) Smacznego!

PS: czerwony lukier to odrobina barwnika, czubek łyżeczki cukru pudru i 2-3 krople wody tak by miało konsystencję gęstej farbki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation