Kuchnia

Karmiąc źrenice - ŁASUCHOWO- moje inspiracje

Warstwowy sernik porzeczkowy

Składniki na tortownicę 22 cm:



Spód:



* 200 g herbatników

* 90 g masła

* 1 łyżka cukru pudru



Masa serowa:



* 500 g mielonego sera (gotowego, na serniki)

* 400 g jogurtu naturalnego

* 200 g cukru pudru (+ 1 kopiata łyżka)

* 400 g czerwonej porzeczki

* 4 płaskie łyżki żelatyny



Wierzch:



* 1 czerwona galaretka

* 200 g czerwonej porzeczki



Herbatniki mielimy i łączymy z cukrem oraz stopionym masłem. Dokładnie mieszamy by masło dobrze się rozprowadziło i tak powstałą masą ciasteczkową wykładamy tortownicę. Masę dociskamy do spodu i boków formy.

Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wstawiamy do lodówki.

Ser miksujemy z jogurtem i cukrem a następnie odlewamy 1/3 masy, a do pozostałego sera dodajemy 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w około 80 ml wrzątku. Masę wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 30 minut by zastygła.

Do odłożonej masy serowej dodajemy łyżkę cukru pudru i zmiksowane porzeczki (jeśli przeszkadzają Wam pestki, możecie je przetrzeć przez sito) oraz 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wrzątku. Masę porzeczkową delikatnie wylewamy na zastygnięty ser i ponownie chłodzimy około 30-40 minut.

Pozostałe 200 g porzeczek także miksujemy i łączymy z galaretką rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. Kiedy masa serowo porzeczkowa zastygnie, wylewamy na nią przestudzoną galaretkę z owocami. Sernik pozostawiamy w lodówce całą noc aby mieć pewność, że wszystkie warstwy mają właściwą konsystencję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation