Kuchnia

Zdrowe jedzenie

CHLEB BANANOWY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:

1. Mąka pełnoziarnista – 1,5 szklanki

2. Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

3. Sól – 0,5 łyżeczki

4. Banany – 3 duże (ja użyłam 4 mniejsze)

5. Jajka – 2 całe

6. Brązowy cukier – 0,5 szklanki (jak użyjesz zwykły nic się nie stanie. Kiedyś próbowałam z miodem – równie smacznie)

7. Jogurt grecki – ok. 180 g

8. Truskawki – 1 szklanka (posiekane lub plastry)

Wykonanie:

1. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

2. Przygotuj blaszkę do pieczenia, przykładowo o wymiarach 21 x 11 . Obsmaruj ją masłem, olejem lub spryskaj tłuszczem w sprayu.

2. W dużej misce złącz „suche” składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól).

3. W drugiej misce złącz „mokre” składniki (Ugniecione banany, jajka, brązowy cukier, jogurt grecki). Zmiksuj aż do uzyskania jednolitej masy.

4. Dodaj mokre składniki do miski z mąką.

5. Zmiksuj wszystkie składniki razem, tak żeby nie było grudek.

6. Dodaj truskawki. Wymieszaj.

7. Uzyskaną masę wylej do blaszki.

8. Piecz 60 minut.

Pozostaw do wystygnięcia i GOTOWE!;)

Możesz również dodać do masy orzechy lub inne owoce. Często, przepisy można również znaleźć z jagodami i orzechami włoskimi.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation