Kuchnia

potrawy

Placek czekoladowy na zimno
Składniki:
200 g ciastek digestive
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
350 g chłodnej śmietany kremówki 30%
3 białka
30 g cukru
kakao do obsypania

Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozdrobnić i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Przesypać do tortownicy (około Ø 22 cm), równomiernie rozłożyć i docisnąć.
Rozpuścić czekoladę w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Od czasu do czasu mieszając, uważając aby woda się nie zagotowała (miska nie może dotykać wody). Czekoladę odstawić. Ubić białka z odrobiną cukru. Czekoladę wymieszać z bitą śmietaną i ubitymi białkami, następnie przelać to do formy i wstawić do lodówki aby masa stężała. Po wyjęciu z formy obsypać kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation