Kuchnia

Gotowanie

Buchty z truskawkami

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
30g cukru
½ łyżeczki soli
125ml mleka
15g drożdży
1 żółtko
30g masła
Nadzienie:
10 świeżych truskawek
1 łyżka dżemu truskawkowego
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5min). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (co najmniej 30min.).
W czasie wyrastania, przygotować nadzienie. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
Formę żaroodporną wysmarować margaryną.
Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układać we formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40min., w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. w temperaturze 200°C. (Po15min. przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation