Kuchnia

Cuisine

Jajka w czekoladowych foremkach
To nie tyle przepis, co pomysł na wykorzystanie silikonowych foremek w kształcie jajek. Kiedy trafiły w moje ręce, oczami wyobraźni widziałam na wielkanocnym stole drożdżowe bułeczki, małe pasztety w nich upieczone i...czekoladowe jajka niespodzianki. Skoro czekoladki, które zdarza mi się robić w domu, tak zgrabnie wyskakują z miniaturowych silikonowych foremek, to dlaczego miałoby się to nie udać z większymi? Jak widać na zdjęciach pomysł okazał się wykonalny, czekoladowe miseczki dały się wydobyć z formy, a wielkanocne wzorki wyraźnie odbiły się na czekoladzie.

Wypełnić można je dowolnym, białym nadzieniem, które będzie udawało białko: przestudzonym budyniem śmietankowych, bitą śmietaną, lub taka jak ja kremem z bitej śmietany i serka.

W roli żółtek sprawdzi się najlepiej oczywiście brzoskwinia.

Składniki (na cztery miseczki):

200 g dowolnej czekolady
Połowę czekolady stopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wymieszać i za pomocą pędzelka (używam silikonowego) nałożyć dokładnie czekoladę wewnątrz foremek, tak by znalazła się w każdym wgłębieniu. Odstawić na 15 min, do lodówki. Stopić drugą tabliczkę czekolady i nałożyć drugą jej warstwę. Ponownie odłożyć do schłodzenia.

Nadzienie:

200 g śmietany kremówki
100 g serka kremowego (kanapkowo-sernikowego) lub mascarpone
ok. 2 łyżek cukru pudru
4 połówki brzoskwiń z puszki
Brzoskwie przeciąć wzdłuż (żeby ,,żółtka" nie były za wysokie) za pomocą małego kieliszka wyciąć kółeczka.

Śmietanę ubić, dodać cukier puder, serek i ponownie, krótko zmiksować.

Czekoladowe skorupki ostrożnie wydobyć z foremek, napełnić je masą śmietanowo-serową. W dolnej, szerszej części położyć brzoskwinie i delikatnie wcisnąć ją w krem. Gotowe :)

Uwagi:

Przyszło mi do głowy, że zamiast wydobywać czekoladowe skorupki ze środka foremek, łatwiej byłoby to zrobić smarując czekoladą wypukłą część foremki, wtedy wystarczyłoby je ściągnąć...

Uprzedzając pytania- foremkę można kupić w Lidlu, pojawia się co roku w okresie wielkanocnym. Polecam je, z taką jakością silikonu jeszcze się nie spotkałam.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation