Kuchnia

Ciasta

Muffinki bananowe z otrębami, miodem i orzeszkami ziemnymi

Proponuję Wam przepyszne muffinki z bananami, otrębami żytnimi i miodem, posypane orzeszkami ziemnymi. Pomimo dodania banana są lekkie i puszyste. Oczywiście najlepiej użyć do nich mocno dojrzałego i miękkiego banana (najlepszy będzie już taki z czarnymi kropkami), ponieważ takie banany są o wiele bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak.

Składniki suche:

* 270 g mąki
* 4 łyżki otrąb żytnich
* 140 g cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki cynamonu


Składniki mokre:

* 1 szklanka maślanki
* 100 ml oleju
* 1 duże jajko
* 2 mocno dojrzałe banany (zmiażdżone widelcem)
* 1 łyżeczka ekstrakty z wanilii
* 2 łyżki miodu

Dodatkowo:
* 6 łyżeczek siekanych, niesolonych orzeszków ziemnych (po 0,5 łyżeczki na muffinkę).
W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej składniki mokre, które wlewamy później do składników suchych. Mieszamy chwilę łyżką - tylko do połączenia się składników. Nie należy mieszać zbyt długo by ciasto nie było gumiaste po upieczeniu.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation