Kuchnia

ZUPY

Chorizo z fasolą - przepis - Kuchenny Blat
Składniki:

350 g młodych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
250 g chorizo picante, pokrojonego w plasterki
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
300 g ugotowanej białej fasoli, może być z puszki
400 g krojonych pomidorów (puszka)
2 liście laurowe
150 ml bulionu warzywnego
szczypta suszonych płatków chilli
posiekana zielona pietruszka

Przygotowanie:

Chorizo, cebulę i czosnek wkładamy do garnka, podsmażamy (bez tłuszczu) aż chorizo zacznie stawać się złote.
Dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, puszkę pomidorów, bulion, sczyptę płatków chilli i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20-25 minut, aż ziemniaki będą ugotowane.
Dodajemy ugotowaną i umytą białą fasolę (jeżeli jest z puszki, to należy ją wcześniej odsączyć i wypłukać).
Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 2-3 minuty.
Serwujemy z posiekaną zieloną pietruszką i chrupiącym, żytnim pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation