Kuchnia

CIASTA !

SERNIK NA ZIMNO Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI

Składniki:
500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
300 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
ziarenka z 1 laski wanilii
150 ml śmietany kremówki (36%)
1 łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wrzącej wody*
600 g świeżych truskawek, przepołowionych

Twaróg zmiksować z roztopioną białą czekoladą (może być lekko ciepła). Dodać wanilię i zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, delikatnie wmieszać do masy serowej.
Żelatynę, przestudzoną, wymieszać z masą serową; najlepiej robić to stopniowo - do lekko przestudzonej żelatyny dodawać masę serową, łyżkę lub dwie, dokładnie wymieszać, połączyć z resztą masy.
Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę serową, Włożyć do lodówki do stężenia, na całą noc.
Przed podaniem udekorować truskawkami.
Przechowywać w lodówce.
* sernik uda się również bez żelatyny, struktura będzie mniej zwięzła, bardziej drżąca, ale sernik zachowa swój kształt podczas krojenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation