Kuchnia

Sosy

Sos beszamelowy - Porady - Kuchnia - Polki.pl
==============
Przepis na beszamel:

Składniki: • 3 łyżki masła
• 2 łyżki mąki
• 1/2 l mleka
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa

Sposób wykonania:
1.3 łyżki masła rozpuść na patelni. Dodaj 2 łyżki mąki, mieszając, całość przesmaż, nie rumieniąc.
2.Zasmażkę wymieszaj z 1/2 l zimnego mleka. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.
3.Przypraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Jeśli są grudki, przetrzyj sos przez sito. I gotowe!
==========
Ten sos polecamy szczególnie początkującym paniom domu – nie sposób go zepsuć! Robi się go z prostych składników, które niemal zawsze są pod ręką. A dzięki temu, że jest delikatny w smaku, ma uniwersalne zastosowanie.

Zobacz, co możesz dodać do beszamelu by otrzymać kilka jego wersji smakowych:


- Cytrynowy sos beszamelowy

Beszamel dopraw sokiem i skórką otartą z cytryny. Świetnie pasuje do ryb.

- Sos beszamelowy do zapiekanek

Lekko wystudzony sos wymieszaj z 1–2 żółtkami i ewentualnie pianą z białek. Zalej nim np. mięso, ryby, warzywa, makaron. Posyp startym żółtym serem, zapiecz.

- Beszamel w aksamitnej wersji velouté

Powstanie wtedy, gdy mleko zastąpisz bulionem. Zgęstniały sos warto podgotować ze śmietanką kremówką (ok. 100 ml). Jest dobry do gotowanych mięs.

- Beszamel musztardowy

Sos aksamitny dopraw ostrą musztardą. Podawaj go do gotowanych jaj, warzyw lub pieczeni wieprzowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation