Kuchnia

smaki

Tarta z jabłkowymi różyczkami

Składniki tarta :
150g mąki,
25g cukru,
120g masła,
1 łyżka wody.

Składniki nadzienie :
2 jajka,
50g cukru,
400g sera na twaróg,
1 opakowanie budyniu waniliowego,
30g miękkiego masła,
8-6 jabłek,
1 cytryna.

Przygotowanie tarta : Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Skropić wodą. Zgnieść ciasto dokładnie, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować, oblepić nim formę i pokuć widelcem. Piec 15 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie nadzienia: Białka ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawać ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać budyń i połączyć składniki. Delikatnie wymieszać białka z masą serową.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę i równomiernie rozprowadzić. Jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda i za pomocą obieraczki pokroić na części (najlepiej półkola). Skropić jabłka sokiem z cytryny. Ułożyć 3-4 części jabłek obok siebie i zawinąć różyczkę. Układać róże z jabłek obok siebie tak aby zapełniły całą tartę. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation