Kuchnia

torty

Tort orzechowy z kremem czekoladowym

25 dkg włoskich orzechów łuskanych, startych na proszek
25 dkg cukru
1 proszek wanilji
10 żółtek, 7 białek
kilka orzechów do ubrania
5 dkg mąki kartofl. lub 2 łyżki bułki tar.

Masa czekoladowa:

25 dkg czekolady
25 dkg masła
4 żółtka
12 dkg cukru pudru

Lukier czekoladowy

2 tabliczki czekolady, 3-4 łyżki śmietanki


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielonych orzechów trzy części (czwartą część zostawić do masy), wanilję i mąkę. Na końcu lekko wmieszać pianę i upiec z tego ciasta dwa placki w dwóch jednakich tortownicach, w miernym piecu uważnie, aby sie ładnie zrumieniły. Po upieczeniu, wyłożć placki i, gdy ostygną, posmarować je masą czekoladową. Po wierzchu oblać lukrem czekoladowym i ubrać połówkami orzechów smażonych w gęstym syropie.

Masa czekoladowa:
czekoladę stopić. Masło zostawić w temp. pokojowej żeby zmiękło.
Żółtka z cukrem ubijać na parze 15-20 minut. Kiedy masa będzie biała, dołożyć czekolady i masła i zmiksować na gładką masę.
Tym przekładać zimne placki.

Lukier:

Czekoladę roztopić, rozprowadzić śmietanką i póki jest ciepła oblać tort (zimny!)

Moje uwagi:

- Proponuję piec placki w tortownicy o średnicy 26-30 cm
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st C przez 45 minut
- Można upiec jeden placek i bardzo ostrym nożem przeciąć go na 2 lub 3 części
- Pozostałą część tartych orzechów użyłam do posypania warstwy kremu
- W przepisie na masę, surowe żółtka ucierało się bez ubijania ich na parze. Ja jednak najpierw sparzyłam jajka, następnie ubiłam żółtka na parze
- Syrop cukrowy (do orzechów) zrobiłam mieszając 1 część wody i 1 część cukru. Podgrzałam do czasu aż zrobił się gęsty syrop i wtedy dodałam orzechy, którymi następnie udekorowałam tort
- Zanim zaczniemy przekładać tort kremem, musimy dokłądnie ostudzić ciasto, w przeciwnym razie ciasto wchłonie cały krem
- Do kremu dodaję zwykle 2-3 łyżki alkoholu (spirytus, rum)
- Ten tort zawsze wychodzi. Robiłam go wiele razy, a jego smak jest ponadczasowy :-)

Polecam gorąco!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation