Kuchnia

ciasta i desery

ciasto rafaello
biszkopt:
160 g mąki
220 g cukru
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
250 g kasia
160 g mąki
220 g cukru
1 l mleka
1 olejek waniliowy
wierzch:
100 g wiórków kokosowych
70 g kasia
3 łyżki cukru
ajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (20x25cm) i piecz w 180st.c. przez około 30 min.
pół litra mleka wlej do garnka, dodaj cukier i zagotuj. do pozostałego mleka dodaj olejek i przesianą mąkę. dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. jeszcze przez chwilę gotuj na małym ogniu. odstaw do wystygnięcia. kasia zmiksuj i dodawaj do niej po trochu zimnego kremu. biszkopt przekrój w poprzek na dwie części i obie posmaruj kremem (na spodzie biszkopt, na to masa, na nią drugi biszkopt i znów masa). na wierzchu rozprowadź podsmażone na kasia osłodzone wiórki kokosowe.

temperatura piekarnika : 180oc

czas pieczenia: ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation