Kuchnia

ciasta i desery

kokosowe ciasto z kaszą manną
ciasta
składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt.
kakao 1 łyżka
kasza manna 4 łyżki
mąka 1 szklanka
mleko 2,5 szklanki
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g

(polewa)
składniki
cukier 2 łyżki
czekolada 100 g
masło 50 g
wymieszać 1 szkl. cukru , kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). odstawić z ognia.

w oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. dodać olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. wszystko razem wymieszać.
połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.c. od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową , a potem wlać resztę ciasta kakaowego. piec jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

polewa (zużyłam tylko połowę porcji):
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady

zagotować wodę z cukrem i masłem. zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation