Kuchnia

do chlebka i nie tylko

K-PIECZONY SCHAB W RĘKAWIE
1 kg schabu
6 ząbków czosnku
6 kulek jałowca
6 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą Kamis
świeżo mielony pieprz
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżka oliwy


Schab myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Górną część nacinamy w kratkę na głębokość około pół centymetra. Równomiernie nawilżamy schab oliwą. W miseczce mieszamy: sól, pieprz, pieprz młotkowany z kolendrą, czosnek granulowany. 3 ząbki czosnku drobno siekamy i wciskamy w nacięcia w schabie. Równomiernie nacieramy mięso przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso marynujemy do 48 godzin w lodówce (zawinięte w folię lub zamknięte w hermetycznym pudełku), układając z mięsem liście laurowe, ziele angielskie, jałowca i pozostałe trzy ząbki czosnku przekrojone na połówki. Po zamarynowaniu wyjmujemy je z lodówki i odstawiamy na godzinkę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia, zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez godzinę. Na pięć lub dziesięć minut przed końcem pieczenia rozcinamy i rozchylamy rękaw. Wyjmujemy, studzimy, przechowujemy w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation