Kuchnia

mniam

Drożdżówki

500 g mąki
100 g masła
½ szklanki cukru
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko lub mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Nadzienie budyniowe:

1 ½ paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego
500 ml mleka
2 łyżki cukru

Masło rozpuścić, przestudzić. Mleko podgrzać. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie.

400 ml mleka zagotować z cukrem, w reszcie mleka wymieszać proszek budyniowy. Wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Wystudzić.

Ciasto podzielić na 10-12 kulek. Każdą lekko rozwałkować. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach ok. 4 cm. W środku każdego placka zrobić lekkie wgłębienie w które należy włożyć po łyżce nadzienia. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20-25 minut. Wystudzić, można polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation