Kuchnia

Pyszności

Placki ziemniaczane po pakistańsku | Blog kulinarny - codojedzenia.pl

Przepis na placki ziemniaczane po pakistańsku

Składniki:

10 placków

400 g gotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskę
garść świeżej kolendry
1 cebula
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka płatków chili, lub wedle smaku
sól do smaku
1 jajko, roztrzepane
olej do smażenia
Dip jogurtowy

300 ml jogurtu typu greckiego
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
szczypta płatków chili
sól do smaku
Wykonanie:

Nasiona kminu upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz jajka i uformuj 10 placków.
Zanurz każdy placek w jajku i smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.
Wymieszaj wszystkie składniki na jogurtowy dip.
Podawaj placki razem z dipem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation