Kuchnia

Przepisy_przystawki

Paluszki z sezamem i makiem

Składniki:
450 g mąki + ok. 50 g maki (w sumie ok. 3 3/4 szklanki mąki)
350 ml wody (ciepłej)
1 saszetka drożdży
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Na wierzch:
1 jajko, rozmącone
6 łyżek ziaren sezamu
6 łyżek ziaren maku
szczypta soli
olej, do przygotowania miski i blach

W misce połącz cukier z 50 ml wody, wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj drożdże i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe 300 m wody oraz oliwę, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól, wymieszaj, by powstało jednolite, luźne ciasto.
Przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Jeśli ciasto będzie się kleić, dodaj nieco mąki.
Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, podziel na dwie części, każdą porcję ciasta uformuj w placek o wielkości ok. 25 x 10 cm. Przykryj lekko wilgotnym ręcznikiem, pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Wysmaruj olejem dwie blachy do pieczenia.
W kubeczku rozmąć jajko z 1 łyżką wody i solą. Wysyp sezam i mak na osobne talerze lub arkusze papieru do pieczenia.
Każdy placek ciasta pokrój w poprzek na 16-18 pasków. Każdy pasek ciasta uformuj w wałek o długości 30 cm, turlając nim po stolnicy. Posmaruj każdy wałeczek rozmąconym jajkiem, przełóż na wysypane ziarna sezamu lub maku i obtocz w ziarenkach. Przełóż na przygotowaną blachę.
Gotowe paluszki wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut, aż paluszki będą złociste.
Przełóż na kratkę do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation