Kuchnia

kurczak

Kieszonki drobiowe z suszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniaczkami

podwój pierś z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
ząbek czosnku
szynka parmeńska
przyprawa w młynku czosnek i chilli
sól, pieprz kolorowy mielony, zioła prowansalskie
oliwa

Mięso opłukać, osuszyć i delikatnie rozbić. Przedzielić na dwie części, oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek obrać i drobno posiekać.
Na każdy kawałek mięsa położyć plasterek szynki parmeńskiej, odrobinę posiekanego czosnku i suszone pomidory. Złożyć w formie kieszonki, posypać przyprawą: czosnek, chilli i smażyć na oliwie- najpierw pod przykryciem, a gdy mięso się zetnie zrumienić z obu stron.

Pieczone ziemniaczki

kilka średniej wielkości ziemniaków
zioła prowansalskie
pieprz, sól
oliwa bazyliowa

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Obgotować kilka minut. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Skropić oliwą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) piekarnika i zapiekać ok. 20 minut do zrumienienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation